BÖBREK TAŞI HASTALIĞI VE KAPALI TAŞ AMELİYATI

BÖBREK TAŞI HASTALIĞI VE KAPALI TAŞ AMELİYATI

Böbrek taşı hastalığı oldukça sık karşılaşılan önemli bir sağlık sorunudur.

 

Böbrek taşı hastalığı oldukça sık karşılaşılan önemli bir sağlık sorunudur. Aile hikâyesinde böbrek taşı hastalığı bulunan ya da daha önce böbrek taşı tanısı almış kişiler yüksek risk taşımaktadır.

Özellikle böbrek taşı oluşumu açısından günlük sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bu açıdan mümkün olduğunca bol sıvı (yaz aylarında en az 2.5 litre, kışın en az 1.5-2 litre) tüketmesi gerekmektedir. Fiziksel egzersizler de böbrek taşının oluşmaması ve tekrarlamamasında etkilidir.

Böbrek taşı olan veya taş düşürenlerin doktor kontrolü altında bulunması gerekmektedir.  Tanısı geç konulmuş veya konulamamış böbrek taşı, böbreğin çürüyüp kaybedilmesine ve hatta hastanın diyalize girmesine neden olabilir.

Böbrek taşı tanısı nasıl konulur?

Böbrek taşı tanısı idrar tahlili, ultrason ve böbrek filmi yapılarak konulabilir. Böbrek taşı tanısı alan hastalar taşın büyüklüğüne göre çeşitli tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilirler.

Kapalı böbrek taşı nedir ve kimlere uygulanabilir?

Perkütan (kapalı) böbrek taşı ameliyatı iki santimetreden büyük böbrek taşlarında, taş kırma tedavisi ile kırılamayan tüm böbrek taşlarında  (2 santimetreden küçük veya büyük) ve böbrek alt kısmına yerleşmiş semptomatik tüm boyutlardaki böbrek taşlarında uygulanabilen bir yöntemdir.

Hastanın yaşı ve diğer hastalıklarından bağımsız olarak hemen hemen tüm hastalara bu yöntem uygulanabilir. Ameliyatta hastanın karnı kesilmez, hastanın sırt bölgesinden böbreğe yaklaşık 1 santimetre çapı olan bir yol oluşturularak buradan böbreğe konulan tüp içerisinden özel kamera sistemleri ile böbrek içerisinde taş görülerek kırılır ve vücut dışına çıkarılarak hasta taştan kurtulur.

Kapalı böbrek taşı ameliyatında, açık böbrek ameliyatında yapılan 8-10 santimetrelik kesi olmaması ve operasyonun küçük bir delikten yapılabilmesi sayesinde hastalar ameliyattan sonra ertesi gün ayağa kalkabilir. Açık ameliyata göre çok daha kısa sürede iyileşmektedirler. Ayrıca karın duvarı kasları bu ameliyatta kesilmez.  Hasta günlük yaşantısına daha hızlı bir şekilde döner.

Bu Habere Yorum Yap


İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi