ANESTEZİLİ MANYETİK REZONANS (MR)

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) en etkileyici ve en zararsız görüntüleme yöntemlerinden biridir.

Özel Yüzüncü Yıl Hastanesi Radyoloji Bölümünden, Radyoloji Uzmanı Dr. Alper Bozkurt, bilgilendiriyor

MR sonrasında herhangi bir ağrı ile karşılaşılmaması ve görüntüleme sırasında alerjiye neden olabilecek ilaç kullanımı zorunluluğunun bulunmaması MR’ın önemli avantajlarındandır.

MR, belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi tekniktir. Bu özelliğiyle de bebeklerde ve bazı hallerde hamilelerde bile (hamileliğin ilk üç ayında mutlak bir gereklilik olmadıkça tercih edilmez) tanısal amaçla kullanılabilen bir yöntemdir. MR uyumlu anestezi yardımıyla kapalı yerde bulunma korkusu olan hastalarda, yaş olarak çok küçük çocuk ve bebeklerde, içeride hareketsiz kalamayacak hastalarda güvenli bir şekilde çekim gerçekleştirilebilmektedir.

Yüksek görüntü kalitesi ve bilinen bir zararının olmaması nedeniyle günümüzde MR’a talep artmaktadır. Ancak şiddetli gürültü varlığı, görüntü sağlanabilmesi için bu işlem sırasında tam hareketsizliğin gerekmesi ve dar bir alana girme zorunluluğu özellikle 8 yaş altı çocuklarda ve hareketsiz kalamayan, zihinsel özürlü ya da kapalı alan korkusu olan erişkinlerde sedasyon veya genel anestezi uygulamasını gerekli kılmaktadır. Takip ve tedavisi gereken kritik hastalarda ise monitorize hasta bakımı için anestezistin bulunması zorunlu olmaktadır.

Kapalı alan fobisi olan erişkinlerde herhangi bir sedasyon veya anestezi uygulanmadığında, şiddetli kaygı nedeniyle hareketsiz kalamadıkları için görüntüleme mümkün olamamaktadır.

MR vücudun değişik bölgeleri için değişik amaçlarla uygulanabilir. Baş ağrısı, migren, nörolojik rahatsızlıklarda, beyin tümörü şüphesinde, epileptik nöbet geçiren hastalarda, göz, kulak, çene eklemi problemlerinde, omurga problemi, disk kaymaları ve disk fıtıklarında, omuz, diz gibi eklemler ve bağların değerlendirilmesinde, spor yaralanmalarında, kalp hastalıklarında, göğüs ve karın iç organ rahatsızlıklarında, kemik yapı rahatsızlıklarında MR tetkikleri yapılabilmektedir.

Özel Yüzüncü Yıl Hastanesi Radyoloji Bölümündeki MR sistemi 1.5 tesla gücünde olup yeni teknolojik gelişmeleri içeren bir cihazdır. Bu cihazla;

Beyin, göz, iç kulak ve kulak yapıları, hipofiz, çene eklemi, beyin atardamar ve toplardamar sistemleri gibi kafa bölgesine yönelik incelemeler,

Boyun yapısı, gırtlar, yutak, tükürük bezleri, dil ve çevre yapıları,

Akciğerler, kalp ve kalple ilişkili büyük damarlar, meme hastalıkları

Karın içi organlar, MR enterografi ile ince bağırsakların incelenmesi, alt karın bölgesi, multiparametrik prostat incelemesi, rahim ve yumurtalık incelemesi

Boyun, sırt ve bel bölgesi omurga patolojileri,

Omuz, kol, dirsek, el bileği, el, kalça, uyluk, diz, bacak, ayak bileği ve ayak gibi uzuvların ve eklemlerin incelemeleri

Tüm vücut anjiografi

MR spektroskopi,

Kranial ve abdominal diffüzyon görüntüleme,

Perfüzyon MRG,

MRCP, MR pyelografi ve MR myelografi.

BOS akım çalışması,

Kinematik incelemeler,

Tüm vücut metastaz tarama

Dinamik doku ( karaciğer, meme, tümör ) MR

Bölgesel MR anjiografik incelemeleri yapılabilmektedir.