Anesteziyoloji ve Reanimasyon

İnsanlık tarihinin yaşam mücadelesi içindeki en önemli kısmı fiziksel ağrıya karşı verdiği sürekli savaştır. Ağrıyı ortadan kaldırmak üzere ilk girişimler Hipokrat ve Galen tarafından ‘poppy’, ‘mandrake kökü’, ve alkol kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca afyona batırılmış süngerler de bu amaçla kullanılmıştır. 1842 yılına kadar herhangi bir cerrahi girişim hem hasta hem de cerrah için acılı ve büyük bir mücadele idi. İlerleyen süreçte anestezi bir bilim dalı olmuştur ve günümüz koşullarında Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanları tarafından gelişen teknolojiyi takip eden süreçte ameliyathane, yoğun bakım ve ağrı tedavisi güvenle gerçekleştirilmektedir.

Hastanemizde anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanları tarafından verilen hizmetler

• • Anestezi polikliniğinde preoperatif ve anestezi ile ilgili her türlü değerlendirme, görüşme yapılarak hastalara gerekli bilgiler verilmektedir.
  • • Ameliyathanede uygulanan her türlü cerrahi işlem için uygun anestezi yönteminin belirlenmesi ve hasta güvenliği sağlanmaktadır.
  • • Ameliyathane dışında uygulanan tanısal, cerrahi veya ağrılı girişimlerde (endoskopi, kolonoskopi gibi) anestezi ve analjezi uygulanmaktadır.
  • • Postoperatif analjezi ve ameliyat sonrası hasta takibi yapılmaktadır yani hastaların ameliyat sonrası dönemi ağrısız ve konforlu geçirmesi sağlanmaktadır.
  • • Ağrısız doğum epidural analjezi yöntemi ile uygulanmaktadır.
  • • Genel anestezi, Rejyonel yani bölgesel anestezi, Sedoanaljezi, Sedasyon gibi anestezi yöntemleri ve gerekli tüm girişimsel işlemler (santral venöz kateterizasyon) gerçekleştirilmektedir.

Hastalar cerrahi tarafından ameliyat kararı verildiğinde çoğu zaman ameliyat olmaktan değil, uyumaktan yani anesteziden korkarlar. Anestezi, vücudun bir bölümünün veya tamamının ağrıya duyarsız hale gelmesini sağlar. Yani hasta, ameliyat olmaya karar verirken aynı zamanda bilinci tamamen veya yarı kapalı bir şekilde, kendi vücudu üzerinde hiçbir kontrolü olmadığı bir duruma izin vermektedir, bu süreçte anestezi uzmanının mahareti öne çıkmaktadır. Anestezi uzmanları, ilk yardım, yoğun bakım ve ağrı tedavisi konularında uzmanlaşmış kişilerdir. Ameliyat sırasında solunum, dolaşım gibi yaşamsal işlevlerinizi de kontrol altında tutan anestezi doktorunuz sizin her bakımdan koruyucunuzdur.

Teorik olarak anestezinin pek çok komplikasyonu olsa da, pratikte tam donanımlı bir hastanede anestezi ekibi tarafından yapılan anestezi uygulamasının, aracınızla trafiğe çıkmaktan daha güvenli olduğu söylenmektedir.

Bu Bölüme Yorum Yap

Doktorlarımız