BEBEKLERDE EK BESİN ÖNERİLERİ

BEBEKLERDE 6. AYDAN İTİBAREN EK BESİN ÖNERİLERİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Demirel, bilgilendiriyor

TEMEL KURALLAR

• 6. aydan sonra bebeğinizin sindirim sistemi, tükrük salgısı ve yutkunma becerisi ek gıda almaya hazırdır
  • 6-12 ay arası esas gıda yine de anne sütüdür. Verilen ek besinler tamamlayıcıdır. Önce tattırma ile başlanır. Zaman içinde miktar yavaş yavaş arttırılır.
  • Bir tam öğün yaklaşık 100 ml yani bir çay bardağı kadardır.
  • İnek sütü, bal, çilek, yumurtanın beyazı  allerji yapabileceğinden bir yaşına kadar ertelenir. Karnıbahar, lahana, pırasa gibi sebzeler gaz yapabileceği için sebze pürelerine bir yaşına kadar konulmaz.
  • Bebeğiniz şeker ve şekerli gıdalarla mümkün olduğu kadar geç tanışmalıdır. Ancak üzüm pekmezi ve bazı meyveler 6. aydan itibaren verilebilir
  • Doğal gıdalara geçiş ve aile sofrasına alışma bakımından ek gıda başlangıcı 6. aydan sonra fazla geciktirilmemelidir.
  • Tuz bizim damak tadımızdan çok daha az başlanmalı ve sebze pürelerine az miktarda eklenmelidir.

NELER VEREBİLİRİZ?

• MEYVE PÜRESİ: Kış aylarında elma ve muz, yaz aylarında şeftali ve kayısı püresi verilebilir. Cam rendede rendelenip önce suyu tattırılır, sonra yavaş yavaş püreye geçilir. Kabızlık prıblemi olan çocuklarda kayısı püresi, sık ve sulu kaka yapma alışkanlığı olan bebeklerde muz püresi çok fayda sağlar
  • YOĞURT: Yarı fermente bir gıda olarak yoğurt, kalsiyum ve protein içeriği nedeniyle çok faydalıdır ve sindirimi de kolaydır. Evde mayalanmış taze günlük yoğurt olmalıdır. Mayalama aşamasında 3-4 saat tutmak yeterlidir. Mümkün olduğunca şeker eklemeden doğal yoğurt tadına alışması sağlanmalıdır.
  • SEBZE PÜRESİ: Başlangıçta patates, havuç, kabak buharda pişirilip ezilerek ve zeytinyağı eklenerek verilebilir. Daha sonra pirinç ve kırmızı mercimek ile sebzeler karıştırılarak sebze çorbası hazırlanabilir. Yağ olarak bazen zeytinyağı, bazen tereyağı kullanılabilir. Her öğün için 1 tatlı kaşığı yağ yeterlidir. Üçüncü aşamada sebze çorbasına çift çekilmiş yağsız kıyma eklenir. Sebzelere et ilavesi 7. ayda başlar, sekizinci ayda tavuk, 9. ayda balık tattırılmaya başlanır
  • KAHVALTI: Tuzu alınmış beyaz peynir, katı haşlanmış yumurtanın sarısı, biraz ekmek içi, bir çay kaşığı üzüm pekmezi, biraz anne sütünde yada devam sütünde ezilerek başlanır. Başlangıçta peynir ve yumurta sarısı fındık büyüklüğünde olması yeterlidir. Giderek arttırılır. Bebe bisküvisi sanıldığı gibi çok faydalı bir besin değildir. Çok isteniyorsa en fazla 1 tane ilave edilebilir.
  • ÇORBALAR: Önce sebze çorbası olarak başlanır. 8. aydan sonra yoğurtlu tavuklu çorba, acısız tarhana çorbası, tavuklu tel şehriye çorbası, kıymalı mercimek çorbası verilebilir.
  • MUHALLEBİ: 6. aydan sonra hareketlenen bebeklerin kalori ihtiyacını karşılamak, akşam yatmadan son öğün olarak veridiğinde uzun süre tok kalarak uykusunu almasını sağlaması ve kilo kaybını önlemesi açısından faydalı bir öğündür.