Bilgisayarlı Tomografiyi (BT) Tanıyalım

Bilgisayarlı Tomografiyi (BT) Tanıyalım

Serum Takılır Gibi Anjiyo Nasıl Yapılıyor?

 

Bilgisayarlı tomografi (BT), vücut bölgelerinin değişik açılardan çekilen ve kesit adı verilen, çok sayıda radyografilerini bilgisayara aktarıp görüntülenmesini sağlayan tetkik yöntemidir. Bu tetkik yönteminde X ışını kullanılır. Farklı açılardaki kesitleri birleştirerek kemik, damar ve yumuşak dokular ile iç organlarımızın kesit görüntülerini oluşturur. 

Bilgisayarlı Tomografi tetkikinin yorumlanması ve raporlanması radyoloji uzmanı hekimler  tarafından gerçekleştirilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekimi radyoloji teknikerleri tarafından yapılır.

Bilgisayarlı Tomografi Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilgisayarlı Tomografi (BT) farklı vücut bölgelerinde detaylı görüntüleme ve inceleme imkanı ile; Tanıya  yardımcı olunmasında, tedavinin değerlendirilmesinde ve girişimsel işlemlerde doğru alana müdahale edilmesinde kılavuz olarak kullanılır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Çekilen Vücut Alanları Nelerdir?

- Toraks BT: Akciğerlerin içinde olduğu göğüs bölgesine tıp dilinde toraks denir. Toraks BT’de akciğer yapısı, bronşlar, bölgesel lenf nodları ve damarsal yapılar ile kalbin büyüklüğü değerlendirilir.

- Beyin (kraniyal) BT: Kafatası kemiklerinden beyin içindeki yapıların dağılımları ve damarsal yapıların durumuna kadar detaylı bilgi verir.

- Kardiyak BT anjiyografi: Koldan ilaç verilerek kalp damarlarındaki darlık veya tıkanıklığın varlığı, varsa yeri ve büyüklüğünü saptamak için kullanılır.

- BT anjiyografi: Beyin, boyun, böbrek ve ekstremitedeki damarlardaki problemlerin değerlendirmesinde kullanılır.

- Abdomen BT: Karaciğer, böbrek, pankreas ve bağırsaklar gibi iç organlarımızdaki hastalıkları görüntülemede kullanılır.

Bilgisayarlı tomografi tanıya yardımcı olmasının yanında tedavinin değerlendirilmesinde ve girişimsel işlemlerde doğru alana müdahale edilmesinde kılavuz olarak da kullanılır.

Bu durumlara örnekler;

- Ağır yaralanmalarda iç organların durumu ve kanama açısından değerlendirilmesi,

- Kemiklerdeki kırıklarda kemik hattı ve kemiğin genel durum değerlendirmesi, kemik tümörlerinin tanısı,

- Ameliyat ve radyasyon tedavisine hazırlanan hastaların değerlendirilmesi,

- Birçok kanserin evrelendirmesi,

-Akciğeri dokusunun (astım, amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığı) detaylı değerlendirmesi,

- Biyopsi alınacak alanın detaylı görüntülenmesidir (BT kılavuzluğunda biyopsi alma)

 

- Kalın Bağırsak Tümörlerinin erken tanısı” için “Sanal Kolonoskopi”,

- Sigara içenlerde Milimetrik Akciğer Nodüllerinin Takibi,

- Bronşların içini değerlendiren “Sanal Bronkoskopi” uygulamaları, 


Kalp Damar Hastalıklarının Tanısında Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nasıl Kullanılır?

 

Bilgisayarlı Tomografi (BT) özellikle kalp damar hastalıklarının erken tanısında kullanılır. Kansız ve ağrısız olarak kalp damarlarının saniyeler içinde görüntülenmesini sağlamaktadır. En üst düzeyde hasta konforu ile BT-anjiografiyi 4 saniye gibi çok kısa bir sürede tamamlamaktadır. Yüksek çözünürlüklü görüntüleri ile damarlarda olabilen darlık, tıkanıklık, plak oluşumu ve kireçlenmeleri net olarak saptamaktadır. Vücut içerisinde damar ve dokulara kadar görüntülüme yapabilen tomografi cihazları son teknoloji ile gelişmekte olup, hastalıkların tanısı için önemli rol oynamaktadır.

By-pass veya stent uygulanmış hastalarda da, by-pass damarının veya stentin açık olup olmadığı klasik anjiografiye gerek kalmadan takip edilebilmektedir. “Kalsiyum skorlama” özelliği ile kalp damarlarındaki kireçlenmeleri tam ve sayısal olarak belirleyerek ileriye yönelik kalp krizi riski ihtimalini ortaya koyabilmektedir.

Bazen kalbi besleyen damarlarda ya da kapaklarında, bazen de kalbin hiç beklenmedik bir yerinde oluşan küçük bir sorun hayatınızı etkiler, hatta kimi zaman belirler. Bu günlerde sebep olduğu ciddi sonuçlar itibariyle, erken teşhisi çok önemli olan kalp hastalıklarının tanısının Hastanemiz Radyoloji Bölümünde 128 Kesit Bilgisayarlı Tomografi cihazlarıyla erkenden ve en doğru bir şekilde yapılmaktadır.

Koronavirüs Tanısında Etkili Bir Yöntem Olan Toraks BT Nedir?

Toraks BT yani Toraks Bilgisayarlı Tomografi; Medikal bir görüntüleme işlemidir. Göğüs, kalp ve akciğerlerin düşük radyasyon miktarları ile detaylı, üç boyutlu görüntülendiği bir tetkiktir.  

Covid-19 pandemisinde hastalığı erken bir aşamada tespit etmek için tanı sürecinde Toraks Bilgisayarlı Tomografi Tetkiki (BT) tercih edilmektedir.Yapılan bir çalışmada, Covid-19 tanısı için BT’nin duyarlılığının %94 olduğu sonucuna varılması göstermektedir ki, Bilgisayarlı Tomografi (BT)'nin pandemi şartlarında hızlı karar verilmesi gereken orta- ileri vakalarda tarama testi gibi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT), yeni koronavirüs hastalığı (COVID-19) tanısında akciğer tutulumunu göstermesi açısından daha güvenilir, pratik ve hızlı bir yöntemdir. Bu sayede hastaneye yatması gereken hastaların tespiti yapılarak tedavi sürecinin en erken bir şekilde başlanması sağlanmaktadır.

Akciğer grafisinden farklı olarak Toraks BT göğüs, iç organları (kalp ve akciğer), kas ve kemik dokusu ile kan damarlarını gösterir. Bu nedenle doktorların teşhis için detaylı görüntüler elde etmesini sağlar. Bazı durumlarda damarsal yapıların daha net bir şekilde görüntülenmesi amacıyla kontrast madde kullanılır. Bu madde damar yoluyla enjekte edilir.

Toraks BT Çekimi Nasıl Yapılır?

Toraks BT çekimi basit ve hızlıdır. Hasta sedyeye sırt üstü yatar ve göğüs bölgesine odaklanan cihaz, sedyenin öne doğru hareket etmesiyle tarama işlemini gerçekleştirir.

Ortalama birkaç saniye süren tarama işleminde hastanın hareketsiz kalması istenir.

Hastalar çekim esnasında ağrı, sızı hissetmez.

Birkaç dakikalık işlem sonucunda günlük rutine dönüş yapılabilir.

Çekim sonucunda elde edilen görüntüler anında bilgisayara aktarılır ve doktorun incelemesine sunulur.

Doktorlar tarafından herhangi bir risk veya sorun olup olmadığı analiz edilir ve bu yönde bir rapor yazılır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT), Hastanemizde, tüm modern sağlık kuruluşlarında olduğu gibi tanıya ulaşmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Hastalarımıza daha güvenilir ve hızlı hizmet verebilmek için Radyoloji Bölümümüzdeki teknolojik cihazlarla donatılmıştır. Korona virüsü salgını döneminde, bulaş riskine karşı; BT cihazı ve kullanılan tüm malzemeler titiz bir şekilde özel solüsyonlarla dezenfekte edilmektedir. Tüm tedbirler özenle alınmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu Habere Yorum Yap

 
 
   
 

İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi