Botoks Yöntemi, Migren Tedavisinde Yüz Güldürüyor

Migren Botoksu ile hastalar yaklaşık 6 ay süreyle ağrılarından kurtulabilir ve hayat kalitesi yükselir.

Botoks Yöntemi,  Migren Tedavisinde Yüz Güldürüyor

Migren Nedir?

Migren en sık görülen baş ağrısı türlerinden biridir. Gündelik yaşam kalitesini oldukça düşüren migren ağrılarını her 5 kadından 1’i ve her 10 erkekten 1’i yaşamaktadır. Mekanizmasının tam olarak tespit edilememiş olması ve kalıcı  bir tedavisinin bulunmaması nedeniyle bir hastalık olarak değil bir belirti (semptom) olarak adlandırılır. Bilim insanları migreni sınıflandırma konusunda bile görüş birliği içinde değildir.

Kaynağı belli olan baş ağrıları “sekonder” diye adlandırılır. Bu baş ağrıları, kaynağı tespit edilip tedavisi yapıldığında geçer. Kaynağı tam olarak belli olmayan ve “primer” olarak adlandırılan 13 grup baş ağrısı türü içinde migren, en yaygın görülenlerden biridir.

Migren başladığı gibi kalsa katlanılabilir bir rahatsızlıktır ancak dönüşerek kronik günlük şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. Kronik migren denebilecek bu ağrılardan şikayetçi kişiler, toplam migrenli hastaların küçük bir bölümüdür. Fakat bu hastalar, Nöroloji Uzmanlarını en fazla ziyaret eden hasta grubunu oluşturur.

Migrenin Botoks ile Tedavisi

Migren gündelik yaşam kalitesini oldukça düşürür. Migren gibi tedaviye en çok dirençli olan kronik baş ağrılarında tedavi seçenekleri de azalmaktadır. Kürü olmadığı için akapunktur, botox gibi yöntemlerle migren belirtileri azaltılır ve iyileşme dönemine geçilebilir.  Bu grup hastalarda 3 ile 6 ayda bir yapılacak Botoks uygulaması önemli bir alternatiftir. Botoks uygulaması atakların sıklık, şiddet ve süresini  azaltmaktadır. Hastalar yaklaşık 6 ay süreyle ağrılarından kurtulabilir ve hayat kalitesi yükselir.

Migren belirtileri yaşayan kişilerin, nöroloji uzmanı tarafından fiziksel muayenesi yapılır. Kan tahlilleri yapılır. Yakın zamanlı MR taraması yoksa istenebilir. Bu testlerde baş ağrısına neden olan bir bulguya rastlanmaması durumunda botoks işlemi iyi bir alternatife dönüşür.  Atakları ayda 15' den fazla  ağrılı gün yaşıyorsa, ilaç tedavisi sonuç vermiyorsa, hasta botoks işlemine uygun kabul edilir. Alın, şakaklar, baş arkası ve boyundaki belli kaslara botoks uygulanır. Bu işlem ile sinir – kas kavşağında geçici bir iletimsizlik oluşturur ve asetilkolin salınımı kesintiye uğratılır. Bu işlem, ağrının santral mekanizmasının  yeniden düzenlenmesine  yardımcı olur ve ağrıları  azaltır veya engeller.

Botoks ile Migren Tedavisi Güvenilir Midir?

Migrenin botoks ile tedavisi hakkında son yıllarda bilimsel indekse girmiş 700’e yakın araştırma yapılmıştır. Botoks, ABD'de ilaçların kullanıma sokulmasında federal onay merkezi olan FDA tarafından kronik migren hastalarında kullanımı onaylanmış bir molekül olup kafa üzerindeki belirli noktalara uzmanı tarafından uygulanmaktadır.  Lokal anestezi merhemi ile ağrı hissedilmeden yapılır. Yaklaşık 30 dakika süren işlemde, uygulama uzmanı tarafından yapıldığında herhangi bir estetik kusur meydana gelmez.  Bazı vakalarda geçici bazı değişiklikler görülebilir.