Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme

Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme

Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme

 

Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme uzmanlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı üzerine 3 yıllık bir eğitim süreci ile elde edilen çocuk hastalıkları yan dal uzmanlığıdır. Çocukluk çağının (0-18 yaş) yemek borusu, mide, bağırsak, safra kesesi, pankreas, karaciğer, dalak hastalıklarının yanı sıra çocuk beslenmesi konularında teşhis ve tedavi sağlar. Çocuk Gastroenteroloji uzmanları tanı ve tedavi amaçlı endoskopi, kolonoskopi, phmetre, impedans, karaciğer biyopsisi gibi işlemleri yapar.

ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ, HEPATOLOJİ VE BESLENME YAN DAL UZMANLIK ALANINA GİREN BAŞLICA HASTALIKLAR ŞUNLARDIR: 

Mide Bağırsak Hastalıkları

İştahsızlık

Kilo alamama

Çiğneme ve yutma bozuklukları

Bulantı-Kusma

Reflü

Yemek borusu hastalıkları

Besin alerjileri

İshal

Kabızlık, kaka yapmada zorlanma, makat çatlakları (anal fissür)

Kolik ve gaz şikayetleri

Karın ağrısı

Sindirim sistemi kanamaları (kanlı kusma, kanlı dışkılama)

Karın şişliği ve karında kitle

Gastrit, mide ülseri, Helicobacter pylori enfeksiyonu

Çölyak hastalığı

İltihabi bağırsak hastalıkları (Ülseratif kolit, Crohn Hastalığı)

Mide-bağırsak polipleri

 

Karaciğer-Safra-Pankreas Hastalıkları

Karaciğer enzimleri yüksekliği

Sarılık

Hepatitler

Karaciğer yağlanması, karaciğer büyümesi

Karaciğerin metabolik ve genetik hastalıkları

Safra taşları, safra yolu iltihabı

Pankreas iltihabı (Pankreatit)

Karaciğer yetmezliği, sirozu

Karaciğer nakli hazırlık ve takibi

Dalak büyümesi

Karaciğer, dalak kitle ve kistleri

Beslenme

Beslenme durumunun değerlendirilmesi

Beslenme bozuklukları

Tamamlayıcı beslenme (Bebeklik, çocukluk ve ergen beslenmesi)

Sondalı beslenme

Damardan beslenme

Hastalığa göre beslenme

 

İŞLEMLER İSE ŞUNLARDIR: 

Endoskopi

Endoskop, ucunda fiberoptik kamera bulunan ve yaklaşık olarak bir metre uzunluğunda, hastanın yaşına göre farklı kalınlıkları olan hortum şeklinde bir cihazdır. Endoskopi işlemi ise ağızdan endoskop ile girilerek yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesine denir. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağza acı su gelme, yutma güçlüğü, mide ekşimesi, hazımsızlık, kanama, sebebi izah edilemeyen karın ağrılarında, yabancı cisim yutmalarında, çölyak hastalığı şüphesi olan hastalara endoskopi yapılması gereklidir. Genellikle tanı koyma amacı ile yapılan endoskopi işleminde darlıklara müdahale, kanama tedavisi, yabancı cisim çıkarılması, polip alınması ve biyopsiler de yapılabilmektedir.

Çocuk endoskopisi, yenidoğan bir bebekten 18 yaşına kadar, her yaşta yapılabilir. Bu amaçla yaşa uygun farklı çap ve büyüklükte endoskopi cihazları mevcuttur. İşlem öncesi 6-8 saatlik açlık-susuzluk gerekir. İşlem çocuklarda genellikle damardan uygulanan ve entübasyon gerektirmeyen anestezi eşliğinde yapılır. İşlem genellikle 15-30 dakika sürer. İşlemden sonra bir saat kadar ağızdan bir şey alınmaz. Genellikle güvenli bir girişim olan endoskopide; kullanılan anestezi ilaçlarına bağlı solunum problemleri, kanama, perforasyon gibi çok nadir komplikasyonlar görülebilir.

Kolonoskopi

Kalın bağırsağın endoskop (kolonoskop) cihazı ile görüntülenmesi işlemidir. Teşhis ve tedavi amaçlı yapılabilen kolonoskopi; makattan girilerek tüm kalın bağırsağın (kolon) ve ince bağırsağın son kısmının (ileum) incelenmesi, biyopsi alınması, polip çıkarılması, kanama odağı belirlenmesi ve müdahalesi amacı ile yapılır. İşlem öncesi 3 günlük özel diyet uygulaması ve müshil ile bağırsak temizliği gerekir. İşlem çocuklarda damardan uygulanan ve entübasyon gerektirmeyen anestezi eşliğinde yapılır. İşlem genellikle 30-45 dakika sürer. İşlemden sonra 1-2 saat kadar ağızdan bir şey alınmaz. Genellikle güvenli bir girişim olan kolonoskopide; kullanılan anestezi ilaçlarına bağlı solunum problemleri, kanama, perforasyon gibi nadir komplikasyonlar görülebilir.

Karaciğer Biyopsisi

Sebebi belirlenemeyen karaciğer hastalıkları için yapılan bir işlemdir. İşlem çocuklarda damardan uygulanan ve entübasyon gerektirmeyen anestezi eşliğinde yapılır. Doku içine girerken dokuyu keserek içine alan özel bir iğne ile ciltten girilerek yapılan bir işlemdir. Hastanın işlem için bir gün hastanede yatması gerekir. Anestezi için belirtilen yan etkilere ilave olarak en önemli komplikasyonu kanamadır.

Perkütan endoskopik gastrostomi

Ağızdan beslenemeyen hastalara uygulanan ve endoskopi ile ameliyata gerek kalmadan mideye delik açılarak hortum yerleştirilmesi işlemidir. İşlem çocuklarda damardan uygulanan ve entübasyon gerektirmeyen anestezi eşliğinde yapılır. İşlem genellikle 30-45 dakika sürer. Hastanın işlem için 1-2 gün hastanede yatması gerekir.  İki hekimle yapılan işlemin kanama, bağırsak delinmesi, karaciğer zedelenmesi gibi komplikasyonlar görülebilir.

 

 

Bu Bölüme Yorum Yap

 
 
   
 

 

Doktorlarımız

Çalışma Saatleri
  • P.tesi - Cuma
    08:30 - 17:30
  • Cumartesi
    08:30 - 13:00
  • Pazar
    Acil Servis

Yorum