Çocuk Romatolojisi

Çocuk Romatolojisi

Çocuk Romatolojisi

Çocuk Romatolojisi bölümü, doğumdan 18 yaşına kadar olan süreçte görülen romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisinden sorumlu olan tıp branşıdır;  “Pediatrik Romatoloji” bölümü olarak da bilinir.

Pediatrik romatoloji bölümü çocuklarda görülen kronik kas ve iskelet ağrıları, eklem ağrıları, yumuşak doku şikâyetleri ve diğer kronik ağrı şikâyetleri ile ilgilenmektedir.

Çocuk Romatoloji hastalıkları iltihabi, yerel ya da sistemik bir seyir izleyebilir. Hastalıkların ilerlemesi halinde kan hücreleri, vücudun diğer sistemleri ve organları olumsuz etkilenebilir. Zamanında tanı konup uygun tedavi edilmezse kalıcı sakatlık ve kalıcı organ hasarlarına neden olabilir.

Çocuk Romatolojisi Bölümüne Kimler Başvurur?

Aşağıda, romatizmal hastalıklara ait şikâyetler ya da belirtileri olan çocukların çocuk romatolojisi bölümüne gitmesi gerekir.

Ağız İçinde Tekrarlayan Yaralar, Ağız Kuruluğu, Ağlayamama (Göz Yaşı Yokluğu)

Ateş (Nedeni Belli Olmayan Ateş), (Tekrarlayan Ateş)

Ağrı: Ayak Baş Parmak Ağrısı, Bel Ağrısı, Sırt Ağrısı, Diz ve ayak bileği ağrısı, Eklem Ağrısı, Kalça Ağrısı, Karın Ağrısı (Tekrarlayan Karın Ağrısı), Kas Ağrısı, Kemik Ağrısı

Bel Tutukluğu, Cilt Kalınlaşması

Çene Yorulması (Çiğnerken, Konuşurken)

Eklem Katılığı (Eklem Tutukluğu), Eklem Kızarıklığı, Eklem Şişliği, Eklemde Hareket Kısıtlılığı, Eklemde Sıcaklık Artışı, Sabah Tutukluğu

Genital Bölgede Tekrarlayan Yaralar

Göz Kanlanması, Göz Kuruluğu, Göz Yaşının Azalması, Gözde Batma (Kum Varmış) Hissi

Halsizlik-Bitkinlik-Yorgunluk, Işıktan Rahatsız Olma, Kilo Kaybı (Nedeni Belli Olmayan)

Parmak Uçlarında Solma, Morarma ve Kızarma, Parmaklarda Şekil Bozukluğu

Yüzde Kelebek Şeklinde Kızarıklık

Çocuk Romatolojisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Büyüme Ağrıları: Özellikle uzayan kemik bölgelerinde görülen ağrılar, uykudan uyandıracak kadar şiddetli ve kramp şeklinde seyreden şikayetlerdir.

Lupus: Halk arasında kelebek hastalığı adıyla da bilinir. Bağışıklık sistemi hastalıklarının kolajen dokuya saldırması nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle tüm vücudu tutan bir ve etkisi altına alan romatizmal bir hastalıktır.

Juvenil İdiopatik Artrit: Halk arasında çocukluk romatizması olarak da bilinir. Sebebi belirlenememekle birlikte, eklemlerin kronik şekilde iltihaplanması anlamına gelir. Eklemlerin şişmesi, ağrıması ve hareket kabiliyetinde azalmalarla kendini gösterir.

Juvenil Dermatomiyozit: Kaslarda ve vücuttaki küçük kan damarlarında görülür. Deri lezyonları, eklem ağrıları ve şişlikleri, karın ağrısı, güçsüzlük, akciğer problemleri gibi şikayetlere neden olur.

Skleroderma Hastalığı: Cilt dokusunun sertleşmesi ve sedefli bir görünüm kazanması ile seyreden iltihabi hastalıktır.

Behçet Hastalığı: Beyinde, gözlerde, ağızda, üreme organlarında, eklemlerde ya da sindirim sisteminde ülserlerle kendini gösterebilir.

Yüksek Ateş: Sık sık tekrarlayan ya da nedeni belirlenemeyen yüksek ateş şikâyetlerini kapsar. Ailevi Akdeniz Ateşi, Behçet Hastalığı ya da pediatrik romatizmal hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir.

Ailevi Akdeniz Ateşi: Genetik aktarımla geçiş gösteren bbir hastalıktır. Tekrar eden yüksek ateş ataklarında eklem ağrıları, karın ağrısı, eklemlerde şişlik, cilt döküntüleri, kaslarda iltihaplanma ve göğüs ağrısı gibi şikayetlere neden olur.

Eklem Gevşekliği: Eklem Hipermobilitesi olarak da bilinir. Eklemlerin hareketlerinin normalden daha fazla olması anlamına gelir. Kronik ağrılar, hafif travmalar sonucu eklem çıkıkları, kronik yorgunluk, gibi komplikasyonlara neden olabilir.

Bu Bölüme Yorum Yap

 
 
   
 

 

Doktorlarımız

Çalışma Saatleri
  • P.tesi - Cuma
    08:30 - 17:30
  • Cumartesi
    08:30 - 13:00
  • Pazar
    Acil Servis

Yorum