RAMAZANDA BESLENMENİN ALTIN KURALLARI

RAMAZANDA BESLENMENİN ALTIN KURALLARI

Diyetisyen Tuba KAYGUSUZ bilgilendiriyor

Ramazan, oruç tutanlar için beslenme düzeninin tamamen değiştiği bir aydır. Bu yıl Ramazan ayında 17 saat kadar süren bir açlık söz konusudur. Açlık süresinin uzadığı bu dönemde vücudunuz ve sağlığınız için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

İşte Ramazanda beslenmenin altın kuralları:

MUTLAKA SAHURA KALKIN!

Metabolizmanızın yavaşlamaması ve gün boyu tok kalabilmeniz için sahur şart. Sahurda sindirimi kolay ve protein içeriği yüksek olan besinleri (yumurta, peynir, süt, yoğurt vb.) tercih edin. Susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı besinlerden kaçının.

İFTARDA SAĞLIKLI BESİN SEÇİMLERİ YAPIN, AŞIRI YÜKLENMEYİN!

İftarda oruç su ile açıldıktan sonra kan şekeri dengesi için 1-2 adet hurma tüketin.  Ardından sindirime yardımcı olacak 1 kasesebzeli veya taneli çorba içerekhafif bir başlangıç yapın. Uzun süre aç kalan mideye birden yüklenmemek için çorbadan sonra 10-15 dakikalık minik bir ara verin. Verilen bu ara aynı zamanda beyinde doygunluk hissinin sağlanmasına da yardımcı olacaktır. Aradan sonra protein içeren (ızgara et/tavuk/balık-kurubaklagil-etli/kıymalı sebze yemeği gibi) bir ana yemek tercih edin. Ana yemeğinizin yanına yoğurt/ayran/cacık, salata ve tam buğday ekmeği ekleyerek dengeli bir öğün haline getirin.

SIVI TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN!

Orucunuzu mutlaka 1 büyük bardak ılık su ile açın. Suyunuzu birden tüketmek yerine yudum yudum içmeye özen gösterin. Sahura kadar olan süreçte de aralıklı olarak en az 2,5 litre su için. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler sıvı kaybına neden olacağı için tüketimine dikkat edin. Uzun süreli açlık sonrası kaybedilen mineral dengesi için iftar ve sahur arasında maden suyu tüketin.

ARA ÖĞÜN YAPIN!

İftar ve sahur arasına küçük ara öğünler ekleyin. Böylelikle yavaşlayan metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olursunuz. Günlük vitamin-mineral ve lif ihtiyacını karşılayabilmek için ara öğünlerde mevsim meyvelerine yer vermeye özen gösterin.

RAMAZAN AYINDA SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN!

Uzun süreli açıklık sonrası düşen kan şekeri ile birlikte tatlı isteği oluşabilir. Tatlı tüketmek isterseniz haftada 1-2 kere tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanın ve yemekten hemen sonra değil, ara öğünde tüketin.

 

 

Bu Habere Yorum Yap

 
 
   
 

Anlaşmalı Kurumlar

gen