REFLÜ HASTALIĞINI İHMAL ETMEYİN KANSERE YOL AÇABİLİR

REFLÜ HASTALIĞINI İHMAL ETMEYİN KANSERE YOL AÇABİLİR

Reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Yemek borusunun mideyle birleştiği yerde fonksiyonel bir kapak sistemi mevcuttur.  Yutulan lokmalar bu seviyeye gelince kapak gevşeyip açılır ve gıdalar mideye geçtikten sonra tekrar kapanır. Bu kapak sistemi sürekli gevşek haldeyse veya zayıflamışsa kapanamaz ve mide asidi yemek borusuna geçerek reflüyü oluşturur.  Obezite,  mide fıtığı, hamilelik,  sigara, astım, diyabet, mide tembelliği olanlarda reflü daha sık görülmektedir. 

Göğüste yanma hissi boğaza doğru yayılır ve ağızda ekşi, acı bir tat oluşturur. Mide asidi ve gıdaların ağza geri gelmesi, göğüste ağrı, gıdaları yutmada zorluk;  ses kısılması, seste kabalaşma ve boğaz ağrısı ile birlikte boğazda dolgunluk sıkışıklık hissi reflünün başlıca belirtileridir. Reflü, kronik öksürük ve akciğer hastalıklarına da yol açmaktadır.

Sürekli reflünün yol açtığı tahribat nedeniyle oluşan nedbe dokusu yemek borusunu daraltıp gıdaları yutmada zorluğa yol açar. Mide asidinin yakıcı etkisiyle oluşan şiddetli erozyon ve ülserler ağrıya ve kanamaya neden olabilmektedir. Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda değişim başlayabilmekte kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder. 

Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak veya ilaçlarla reflüyü kontrol altında tutabilirken bazı hastalarda ise cerrahi girişim gerekmektedir.

Obezite karın içi basıncını artırıp mideye yaptığı baskıyla reflüyü şiddetlendirir. Bu yüzden hasta; fazla kilolarından kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, dar elbiseler giymemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan,  domates salçasından, alkolden, çikolatadan, naneden, soğan ve sarımsaktan, kahveden uzak durmalıdır.

Günümüzde reflü ameliyatları etkili bir şekilde yaygın olarak yapılmaktadır.  İlaç kullanımının işe yaramadığı durumlarda, yıllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde; reflüyle birlikte ilerlemiş mide fıtığı bulunanlarda cerrahi tedavi gerekir.

Bu Habere Yorum Yap

 
 
   
 

İletişim

  • Adres: Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:54 Çankaya / Ankara

Hastanemize,
Otobüs ve Dolmuş Güzergâhı
Kızılay Güvenpark, Minibüs duraklarından Kızılay-Çukurambar minübüsü ile hastane önünde inerek,
Metro İle Ulaşım Güzergâhı
Kızılay -  Söğütözü Metrosundan, 134 Nolu EGO otobüsü ile 13024 (hastane önünde) nolu durakta inerek,
Aşti Otobüs Terminali Ulaşım Güzergâhı
AŞTİ Terminalden Gölbaşı Minibüsüne ile Konya yolu 100. Yıl Taurus AVM önünde inerek,   
Hızlı Tren Garından Ulaşım Güzergâhı
Ankara Gardan, Kızlay aktarmalı Metro ile Söğütözü durağından 134 nolu EGO otobüsü ile
Havaalanından Ulaşım Güzergâhı
Esenboğa Havalimanından BelkoAir otobüsleri ile Kızılay üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
 

 

Hizmet Saatlerimiz

  • Pazartesi-Cuma:
    08:30 - 17:30 
  • Cumartesi:
    08:30 - 13:00
  • Acil Servis:
    7/24
  • Yatan Hasta Servisi:
    7/24

logo_beyaz

Özel Hastane Ankara Özel 100.Yıl Hastanesi