Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Kadınlarda görülme sıklığı sekizde birdir. Ancak nadiren de olsa erkeklerde de meme kanseri görülebilir.

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucunda oluşur. Bu kanser türü genellikle memenin içinde veya meme başında bir tümör olarak başlar ve zamanla diğer bölgelere yayılabilir.

Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak bazı risk faktörleri vardır. Bunlar arasında yaş, ailede meme kanseri öyküsü, genetik mutasyonlar, hormonal faktörler, obezite çevresel etkileri yer alır. Ancak her zaman risk faktörlerine sahip olan kişilerde meme kanseri gelişmez ve aynı şekilde, risk faktörlerine sahip olmayan kişilerde de meme kanseri gelişebilir.

Erken evre meme kanseri genellikle belirti vermez ve çoğu kez muayene, ultrasonografi, mamografi veya diğer görüntüleme testleri ile saptanır. Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi tedavi şansını ve sağkalım oranlarını artırır. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve hedefe yönelik ilaçlar bulunur. Hangi tedavi yöntemlerinin kullanılacağı, kanserin evresine, büyüklüğüne ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir.

Meme kanseri ile ilgili bilinçlenme ve erken teşhis kampanyaları, kadınların kendi kendilerine meme muayenesi yapmalarını ve düzenli meme taramalarına katılmalarını teşvik etmektedir. Erken teşhis, tedavi şansını artırır ve meme kanseri ile yaşayan birçok kadının sağkalım oranlarını yükseltir.

Meme Kanseri Bulguları:

Meme kanserinin erken evrelerinde genellikle belirti vermez. Ancak aşağıdaki belirtiler meme kanseri olabileceğini düşündürebilir:

Meme içinde veya meme başında ele gelen kitle veya yumru hissi.

Meme veya meme başında şişlik veya kalınlaşma.

Ciltte kızarıklık, renk değişikliği veya pullanma.

Meme başından gelen kanlı veya süt benzeri akıntı.

Meme başında çekilme veya şekil bozukluğu.

Meme veya koltuk altı bölgesinde ağrı veya hassasiyet.

Bu belirtilerin herhangi birini fark ederseniz, bir uzmana başvurmanız önemlidir. Unutmayın, bu belirtiler başka durumlarla da ilişkili olabilir, ancak bir doktor tarafından değerlendirilmeleri önemlidir.

Evrelendirme:

Meme kanseri evrelendirme, kanserin büyüklüğünü, yayılma durumunu ve vücudun diğer bölgelerine olan yayılımını belirlemek için kullanılan bir sistemdir. Evrelendirme, kanserin tedavi planlaması ve prognoz hakkında bilgi sağlar. Meme kanseri genellikle aşağıdaki evrelerde sınıflandırılır:

Evre 0 (karsinoma in situ): Kanser hücreleri sadece meme kanallarında veya lobüler yapıda sınırlıdır ve çevre dokulara yayılmamıştır.

Evre 1: Kanser, 2 cm'den daha küçük bir boyuta sahiptir ve yakındaki lenf düğümlerine yayılmamıştır.

Evre 2: Kanser, 2-5 cm arasında bir boyuta sahip olabilir veya lenf düğümlerine yayılmış olabilir.

Evre 3: Kanser büyük bir boyuta sahiptir, yakındaki lenf düğümlerine yayılmıştır veya ciltte ülserasyon veya meme başında çekilme gibi belirtiler görülebilir.

Evre 4: Kanser, meme dışındaki organlara (örneğin, kemikler, karaciğer, akciğerler) yayılmıştır.

Evrelendirme, bir patolog veya onkolog tarafından yapılan biyopsi ve görüntüleme testleri (mamografi, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme) ile belirlenir.

Tedavi:

Meme kanserinin tedavisi, kanserin evresine, büyüklüğüne, yayılma durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir.

Meme kanseri tedavisi, kanserin evresine, büyüklüğüne, yayılma durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak farklı yöntemlerin kombinasyonunu içerebilir. Genellikle bir veya daha fazla aşağıdaki tedavi yöntemleri kullanılır:

Cerrahi Müdahale: Meme kanserinin tedavisinde cerrahi genellikle ilk adımdır. Cerrahi seçenekler arasında lumpektomi (kitleyi çıkarma), mastektomi (meme dokusunun tamamen çıkarılması), lenf düğümlerinin çıkarılması (lenf nodu diseksiyonu) veya rekonstrüktif cerrahi bulunur. Cerrahi genellikle kanserin evresine ve büyüklüğüne bağlı olarak planlanır.

Radyoterapi: Radyoterapi, yüksek enerjili ışınların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Meme koruyucu cerrahi yapılan hastalarda veya kanserin lenf düğümlerine yayıldığı durumlarda kullanılabilir. Radyoterapi, kanser hücrelerini yok eder veya büyümelerini kontrol altına alır. Tedavi genellikle birkaç hafta sürebilir.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini kontrol altına almak için kullanılan ilaçların kullanılmasıdır. Kemoterapi genellikle ameliyat öncesi (neoadjuvan) veya ameliyat sonrası (adjuvan) olarak verilir. Ayrıca metastatik meme kanseri olan hastalarda da kullanılabilir. Kemoterapi, kanser hücrelerinin yayılmasını engellemek için vücudun farklı bölgelerine yayılan kanser hücrelerini hedefler.

Hormon Terapisi: Hormon terapisi, meme kanserinin büyümesini etkileyen hormonları hedefleyen ilaçların kullanılmasıdır. Meme kanseri, hormon reseptörleri olarak adlandırılan östrojen veya progesteron hormonlarına tepki verebilir. Hormon terapisi, hormon reseptörü pozitif meme kanseri olan kadınlarda kullanılır. Bu tedavi, östrojenin kanser hücrelerinin büyümesini tetiklemesini engellemek veya hormon seviyelerini düşürmek için yapılır.

Hedefe Yönelik İlaçlar: Bazı meme kanseri tipleri için hedefe yönelik ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini durdurmak için spesifik hedeflere saldıran ilaçlardır.

Meme Kanseri Tarama Programımız hakkında lütfen bilgi alın.